Assalamualaikum,
Hari ni mama ingin kongsi satu lagi resepi Fresh krim kek yang telah Mama belajar dengan Chef Ramli pada tahun lepas...
BlackForest Cake
Blueberry Cake
Fruit Flan Cake
Resepi
1. Sponge Cake Mix 500 gram (utk 4 biji kek acuan 7x7x2 berat 430g setiap 1 biji kek)
Telur 8 biji
Air/Fresh Milk 100 ml
Perasa
2. Minyak masak/Jagung 100 ml
Proses Kerja
--> Masukkan 1. adun gunakan kelajuan 1 seketika, kemudian gunakan kelajuan 3, putar hingga adunan jadi kembang, kemudian campur coklat emulco 3 sudu bila adunan sudah kembang
--> Seterusnya, masukkan 2. ke dalam 1., adun perlahan sehingga adunan jadi sebati
--> Masukkan keseluruhan adunan ke dalam acuan kek yang telah disapu minyak, bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit bergantung kepada jenis oven yang digunakan.
Steps pukul adunan
Slow
Medium
High Speed
Perasa
Slow
Minyak
Standard Ukuran dan Berat Kek
Berat Kek Ukuran Acuan Ukuran Papan Ukuran Kotak
2 KG 14” x 14” x 2” 15” x 15” 15” x 15”
1.5 kg 12” x 12 “ 12.5” x 12.5” 12.5” x 12.5”
1 kg 10” x 10” 10.5” x 10.5” 10.5” x 10.5”
800 gram 8” x 8” 9” x 9” 9” x 9”
500 gram 7” x 7” x 2” 8” x 8” 8” x 8” x 4”
Fresh Cream
Masukkan fresh cream(Whipping cream - anchor/riche) ke dalam bowl adun hingga cream jadi kembang/putih shj & topping atas kek
Bahan Asas Black Forest Cake(Kek Chocolate Sponge)
------------------------------------------------------------------------
Fruit Pitted Cherry
Fruit Cherry - Narashino Cherries
Chocolate Block - Hiasan tepi kek
Chocolate Rice - Hiasan tepi kek
Bahan Asas Blueberry Cake (Vanilla Sponge Cake)
-------------------------------------------------------------------
Bluerry Filling - Biji
Bahan Asas Fruit Flan Cake (Vanilla Sponge Cake)
-------------------------------------------------------------------
Fruit Cocktail - (bhg dlm) - Riverdale fruit cocktail in syrup
Peach Cocktail - (bhg atas) - anggur/apple/peach/strawberry/kiwi
Almond Dice
Apricot Glaze - sapu atas buah & berkilat (dimasak atas api + sedikit air (biar cair)
Butter Cream
1.Butter 250 gram
2.KrimWell 750 gram
3.Sugar syrup 600 ml
4.Sdk esen vanilla
Caranya:
1 + 2 putar separuh kembang + gula + esen vanilla (Slow speed --> medium --> high speed)
Gula Sirap
1.Gula 1 kg
2.Air 400ml
3.Asid Citrid/limau nipis 2 gram
Fresh Cream (4 biji kek 1/2 kg)
1 liter fresh cream (brand shine road) pukul slow speed --> medium speed
Selamat mencuba ye...
4 comments:
Thanks for sharing the info...very useful info for beginner in the world of baking...
salam nk tnya gula sirap tu scara detail x faham untuk apa n caranya.tq
Nampak sedap
Thanks for sharing very useful recipe method, semoga sentiasa dalam lindungan Allah.
Post a Comment