Thursday, May 17, 2007

Roti Arab

Salam keluarga bahagia dari MamaBakers..Pernah ker puan-puan makan roti arab ni...Kalau nak tau, roti arab ni memang kegemaran Mama sekeluarga. Roti ni bole dimakan bersama kuah kari, soup, sambal sardin atau sambal tumis ikan bilis.. mesti terangkat..so Mama nak share resepi yang mama blajar dengan Chef Farid yang lebih ringan dan gebu...mengancam u....



Resepi

High Protein Flour/Tepung Roti 500 g
Gula 25 g
Margerin 25 g
Yeast 10 g
Improver 5 g
Air Sejuk 250 ml



Proses Kerja:

--> Adunkan semua bahan > Rehatkan Dough 10 Minit < timbang Dough 120 g < Rehatkan dough 10 minit < Ratakan dough (Macam Buat Pizza) < Isikan dough yang telah rata ke dalam bekas kek acuan bulat 7" X 7" < Biar kan ianya naik 2 x ganda < Bakar pada suhu 190 C atau brape lama bakar kene tengok jenis oven yang digunakan selama 15 minit pertama atau bakar hingga warna keperangan....


Selamat mencuba...

No comments: