Tuesday, May 15, 2007

Buat Roti Makan Roti...yam yam yam


Hai,

Kali ni Mama nak share macamana cara buat roti pulak..Mama ada jugak gi blajar dengan Chef Musa buat beberapa jenis roti yang biasa kita makan tuh..tapi berapa pandai lagi buat roti ni...so jgn tak cuba tau....



French Loaf Bread / Roti Perancis

Bahan


Tepung High Protin 500 gram
Gula castor/kasar 10 gram
*Garam 10 gram
Improver (utk kembang) 5 gram
Yis kering 10 gram (Yis basah kene 2x ganda dr yis kering)
Marjerin/planta/butter (utk lembut)*Optional 25 gram
Susu Tepung 20 gram
Air Sejuk / Ais dlm fridge 300 ml (ikut dough mesti tak lembik/keras

Proses Kerja


--> Adunkan kesemua bahan hingga sebati guna acuan roti. Speed 1, bila dah sebati tukar speed 2 hingga tak melekat & sebati (hingga 15 mnt)

--> Keluarkan doh, lakukan proses "Bantingan" perap 1 jam & tutup dgn bekas/kain basah
--> Rehatkan doh selama 1/2 - 1 jam. (Ikut cuaca kalau panas tak perlu tunggu perap lama. Bila doh naik 2x ganda dah boleh bhgkan doh)
--> Bahagikan doh seberat 200-350 gram
--> Bulatkan doh dgn proses bulat & rehatkan selama 1/2 jam
--> Ratakan doh dan gulung doh tersebut
--> Letakkan doh atas dulang pembakar
--> masukkan dlm proofer/secara semulajadi, biarkan doh kembang sekali ganda
--> Keluarkan dulang dan sapukan doh dgn air, lakukan proses ini berhati-hati agar tidak cederakan doh
--> Bakar pada suhu 200'c selamat 20 mnt

Garlic Spread

Marjerin
Bwg putih
Daun bwg/pasli

Blend bhn diatas hingga sebati dan sapukan pada roti utk dimakan


Potato Bread/Raisin Bread

Bahan

Tepung High Protin 500 gram
Gula castor/kasar 50 gram
*Garam 5 gram
Susu Tepung 25 gram
Telur 1 biji
Yis kering 10 gram
Potato Flake 100 gram
Marjerin (utk lembutkan doh 50 gram (Kalu nak lebih pun bole)
Air Sejuk / Ais dlm fridge 300 ml - 450 ml
Pewarna kuning - Lemon/yellow color
*Raisin (utk Raisin Bread shj) 50 gram

Proses Kerja


--> Adunkan kesemua bahan hingga jadi elastic. Speed 1 bila doh sebati tukar speed 2 hingga doh sebati
--> Keluarkan doh dan rehatkan selama 5-15 mnt
--> Bahagikan doh seberat 40 gram (utk potato bread), 250 gram (utk raisin bread) dan susunkan doh sebyk enam biji di atas dulang pembakar
--> Masukkan dulang pembakar dlm proofer hingga doh naik 2x ganda
--> sediakan tepung kastad (utk topping) yang dicampur dgn air, masukkan dlm piping bag
--> picitkan piping bag atas doh
--> masukkan doh dlm oven, bakar selama 18-20 mnt 180'c


Whole Meal Bread

Bahan


Tepung High Protin 500 gram
Gula castor/kasar 75 gram
Garam 7 gram
Improver (utk kembang) 5 gram
Yis kering 10 gram (Yis basah kene 2x ganda dr yis kering)
Marjerin 50 gram
Susu Tepung 20 gram
Air Sejuk / Ais dlm fridge 400 ml
Telur 50 ml/1 biji
Tepung Oat 100 gram

Proses Kerja


--> Adunkan kesemua bahan hingga jadi sebati kecuali oat flour
--> bila doh dah sebati masukkan oat flour
--> keluarkan doh lakukan teknik "Bantingan"
--> rehatkan doh selama 5 mnt
--> bahagikan doh seberat 200 gram
--> rehatkan kali ke2
--> bentukkan doh berbentuk oval/bulat
--> letakkan doh atas dulang pembakar, masukkan dlm proofer
--> doh akan kembang 2x ganda
--> keluarkan doh, dan sapukan air atas doh
--> bakar 180'c selama 20 mnt

Sandwich Bread


Bahan



Tepung High Protin 500 gram
Gula castor/kasar 50 gram
Garam 15 gram
Improver (utk kembang) 7 gram
Yis kering 15 gram (Yis basah kene 2x ganda dr yis kering)
Marjerin/ Shortening 45 gram
Susu Tepung 25 gram
Air Sejuk / Ais dlm fridge 250 ml

Proses Kerja


--> Adunkan kesemua bahan selama 1/2 jam hingga jadi sebati
--> Keluarkan doh, lakukan teknik "Bantingan"
--> Rehatkan doh hingga naik 2x ganda
--> Bahagikan doh seberat 450 gram bulatkan , 1 bhg putih 1 bhg doh + pewarna coklat (kene mixer hingga sebati
--> Rehatkan kali ke2
--> Ratakan doh gunakan rolling pin, gulung doh
--> Letakkan doh ke dlm mould tutup dgn tray
--> masukkan dlm proofer
--> doh akan kembang 2x ganda
--> keluarkan doh
--> bakar 180'c selama 20 minit

No comments: