Thursday, May 10, 2007

Jom Belajar Fresh Cream Kek ..

Assalamualaikum,

Hari ni mama ingin kongsi satu lagi resepi Fresh krim kek yang telah Mama belajar dengan Chef Ramli pada tahun lepas...



BlackForest Cake
Blueberry Cake
Fruit Flan Cake

Resepi

1. Sponge Cake Mix 500 gram (utk 4 biji kek acuan 7x7x2 berat 430g setiap 1 biji kek)
Telur 8 biji
Air/Fresh Milk 100 ml
Perasa

2. Minyak masak/Jagung 100 ml

Proses Kerja

--> Masukkan 1. adun gunakan kelajuan 1 seketika, kemudian gunakan kelajuan 3, putar hingga adunan jadi kembang, kemudian campur coklat emulco 3 sudu bila adunan sudah kembang

--> Seterusnya, masukkan 2. ke dalam 1., adun perlahan sehingga adunan jadi sebati

--> Masukkan keseluruhan adunan ke dalam acuan kek yang telah disapu minyak, bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit bergantung kepada jenis oven yang digunakan.


Steps pukul adunan


Slow
Medium
High Speed
Perasa
Slow
Minyak


Standard Ukuran dan Berat Kek


Berat Kek Ukuran Acuan Ukuran Papan Ukuran Kotak


2 KG 14” x 14” x 2” 15” x 15” 15” x 15”
1.5 kg 12” x 12 “ 12.5” x 12.5” 12.5” x 12.5”
1 kg 10” x 10” 10.5” x 10.5” 10.5” x 10.5”
800 gram 8” x 8” 9” x 9” 9” x 9”
500 gram 7” x 7” x 2” 8” x 8” 8” x 8” x 4”


Fresh Cream

Masukkan fresh cream(Whipping cream - anchor/riche) ke dalam bowl adun hingga cream jadi kembang/putih shj & topping atas kek


Bahan Asas Black Forest Cake(Kek Chocolate Sponge)
------------------------------------------------------------------------
Fruit Pitted Cherry
Fruit Cherry - Narashino Cherries
Chocolate Block - Hiasan tepi kek
Chocolate Rice - Hiasan tepi kek


Bahan Asas Blueberry Cake (Vanilla Sponge Cake)
-------------------------------------------------------------------
Bluerry Filling - Biji


Bahan Asas Fruit Flan Cake (Vanilla Sponge Cake)
-------------------------------------------------------------------
Fruit Cocktail - (bhg dlm) - Riverdale fruit cocktail in syrup
Peach Cocktail - (bhg atas) - anggur/apple/peach/strawberry/kiwi
Almond Dice
Apricot Glaze - sapu atas buah & berkilat (dimasak atas api + sedikit air (biar cair)

Butter Cream

1.Butter 250 gram
2.KrimWell 750 gram
3.Sugar syrup 600 ml
4.Sdk esen vanilla

Caranya:

1 + 2 putar separuh kembang + gula + esen vanilla (Slow speed --> medium --> high speed)

Gula Sirap

1.Gula 1 kg
2.Air 400ml
3.Asid Citrid/limau nipis 2 gram

Fresh Cream (4 biji kek 1/2 kg)

1 liter fresh cream (brand shine road) pukul slow speed --> medium speed


Selamat mencuba ye...

4 comments:

Anonymous said...

Thanks for sharing the info...very useful info for beginner in the world of baking...

lily said...

salam nk tnya gula sirap tu scara detail x faham untuk apa n caranya.tq

Selembut kasih ibu said...

Nampak sedap

tinayusof said...

Thanks for sharing very useful recipe method, semoga sentiasa dalam lindungan Allah.