Thursday, April 19, 2007

Jom blajar buat Kek Krim















Di sini Mama ingin kongsi bersama puan-puan resepi dan macamana cara untuk buat Butter Cream Cake. Resipi ini Mama blajar dari Chef Farid. Jadi Mama ingin kongsi cara buat kek ni..harap puan sudi mencubanye ye..Caranya mudah sahaja..Cuba ikut langkah berikut :-


Resipi

1. Sponge Cake Mix 500 gram
Telur 8 biji (Gred B)
Air (mineral water/fresh milk 100 ml

2. Minyak Masak 100 ml
Perasa


Proses Kerja

-> Adunkan (1) hingga menjadi kembang- Low Speed kemudian High Speed














-> Masukkan minyak & perasa - Slow speed






























-> kemudian isikan dough ke dalam acuan bulat ukuran 7" x 7" (1/2 dari acuan)
Timbang berat 420-450 setiap 8 biji (termasuk bekas acuan) dan bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit






di sebelah kanan inilah rupa kek yang telah masak dan dikeluarkan dari loyang. Tunggu hingga kek betul-betul sejuk dahulu sebelum disapu krim yea...kalau tidak krim akan cair...







disebelah kiri ni gambar kek yang telah disapu krim dan di hias dengan buah ceri...







Butter Cream

Utk 500gm
Mentega (Fatura Butter/Daisy) 50% 1kg 150
Marjerin (Krim Well/Creamlite 50% 1kg 350
Gula Sirap 60% 1200 gram 300

Cara kiraan 500gram x 20% = 100gm
500gram x 80% = 400gm

Proses Kerja

1. Pukul krim well & butter dengan high speed hingga separuh kembang. Campur mentega hingga campuran tersebut gebu
2. Kemudian campur dengan gula sirap dan pukul dengan perlahan hingga campuran jadi lembut

Nota:-

Kek ini boleh tahan selama 7 hari jika disimpan dalam peti sejuk dengan sempurna.

Gula Sirap

Gula Castor 100% 1 kg (utk 8 biji kek)
Air 60% 600 gram
Air limau nipis (1 sudu) 0.2% 2 gram

Caranya

Didihkan gula dan air limau nipis hingga 115C
Kemudian masakkan selama 30 minit pada suhu rendah
Selepas itu biarkan sejuk
Tujuan guna air limau nipis ialah supaya tidak pekat/beku

5 comments:

Anonymous said...

Salam,

Ingin bertanya apakah bahan utk nak buat tulisan atas kek tu?saya mmg tak pernak buat kek krim.

-Damia-

Raimi said...

salam.

mama, sy pun nk tahu apa bhn & how to do tulisan atas kek.
tq vm

Raimi said...
This comment has been removed by the author.
Aqdandier said...

salam,nak tye mcm mne nak wt krim tulisan atas kek 2...

Anonymous said...

Guna plastik biasa tebuk lubak sikit pon boleh