Friday, May 11, 2007
Nak Blajar Swiss Roll tak ??
Salam,
Mama nak kongsi resepi buat Swiss Roll...sebenarnya tak susah buat swiss roll ni..so jgn tak cuba...
* Bahan yg digunakan sama seperti buat Black Forest Cake cuma tambah...
Perasa vanilla/strawberry/pandan/koko
Caranya
Lapik acuan kek/tray dengan kertas
masukkan adunan dlm tray
timbang berat 1000g - 1200g berat adunan bersama dgn tray skali
titikkan sdk pewarna atas adunan dan buat corak lorek atas adunan tu
Bakar dlm oven 180'C selama 15-20 minit mengikut jenis oven yg digunakan
Selepas kek masak, terbalikan kek atas kertas
potong serong sdk bhg hujung kek dan sapukan butter cream atas kek tu
gulung kek tu dgn cara tolak kek hingga jadi spt swiss roll
Camtulah caranya...senang jer kan ..harap puan-puan cuba buat resepi ni dan jgn "give-up"
kalu tak jadi..cuba buat lagi sehingga jadi...Mama pun macam tu jugak..1st time try tak jadi..pastu try lagi beberapa kali baru ler jadi...
Selamat mencuba dari Mama...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Hello, Nak tumpang tanya, kenapa apabila saya cuba, kenapa adunan saya tak sepekat seperti gi gambar, dan juga kenapa bila dibakar, ada satu layer yang keras, seperti getar. Apa salahnya kalau boleh kongsi?
Post a Comment