Tips Melembutkan Kek
Assalamualaikum, sering kali apabila membuat kek, kek menjadi keras. Ada beberapa faktor yang akan membuatkan kek menjadi keras, antaranya, resepi yang tidak lengkap, keantiti tepung yang lebih suhu pembakaran yang tidak rata(sesuai). Walaubagaimanapun, jika kita telah membuat kek yang keras apabila keluar dari Oven, ada cara yang boleh dilakukan agar kek itu menjadi lembut, cara-cara ialah:
1. Biarkan kek itu menjadi sejuk.
2. Bungkus dengan plastik yang kedap udara (bekas plastik boleh juga digunakan)
3. Biarkan bungkusan itu semalaman
4. Keesokan hari barulah buka bungkusan tersebut (boleh dipanaskan seketika menggunakan Microwave)
5. Proses ini akan mengakibatkan minyak yang ada pada kek tersebut timbul, seterusnya menjadikan kek tersebut menjadi lembut.
Selamat Mencuba...............Wassalam
No comments:
Post a Comment