Friday, December 22, 2006

Chocolate Moist Cake Chef Farid

Personal Resepi Chocolate Moist Cake Cheffarid

Resepi 1

1. Kuning Telur 5 biji,Gula 130 gram,Susu Uht 25 ml
2.Butter 180 gram
3.Coco Powder 32 gram
4.Gula 130 gram, Telur Putih 5 biji
5.Tepung 150 gram, Baking Powder 5 gram, Soda Bicarbonate 5 gram
Sedikit Chocolate Emulco

Proses Kerja:

* Adunkan 1 selama 1 minit-medium speed
*Masak 2, hingga cair, kemudian masukkan 3, kacau hingga sebati
*Adunkan 4, hingga kembang-high speed
*Akhir sekali adunkan semua bahan hingga sebati-low speed

Topping

1.Chocolate Block 1250 gram
2.Coco Powder 150 gram, Air Panas 425 ml, Susu Pekat Manis Secukup





Resepi Strawberry Muffin

1.Gula Halus 200 gram
Butter 200 gram
2.Telur 6 biji
3.Tepung Cake 385 gram
Baking Powder 50 gram
4.UHT Milk 100 ml
5.Minyak Masak 100 gram
6.Strawberry Filling

Proses Kerja:

*Adunkan 1 hingga putih
*Masukkan 2, adun hingga kembang
*Kemudian masukkan 3, adun hingga sebati
*Masukkan 4, adun, diikuti masukkan 5
*Rehat kan doh dalam Chiller selama 2 hari
*Masukkan doh ke dalam Paper Cup, hiaskan bahagian atas doh dengan Strawberry Filling.Bakar dengan suhu 200 C atas dan 190 C dibawah. selama 30 minit.



Resepi Membuat Topping Chocolate Moist

RESEPI 1

1. Compound Chocolate 1 block
2. Coco Powder 333 gram
Air 150 ml
3. Susu Pekat Manis Secukup Rasa

Proses Kerja:

*Panaskan (1) hingga Cair
*Masakkan (2) hingga mendidih
*Masukkan (2) kedalam (1), adun menggunakan Sudu
*Masukkan (3) secukup rasa, dan biarkan sejuk.

RESEPI 2

1. Compound Chocolate 1 block
2. Single Cream/Bridel/Freash Cream 1 kotak

Proses Kerja:

* Cairkan dahulu Chocolate Block
* Masukkan (2), kacau hingga sebati, dan biarkan sejuk.



Resepi Simple Banana Cake

1.Sponge Cake Mix 500 gram
Telur (B) 8 biji
Air 100 ml
Sedikit Perasa Pisang
2.Pisang Berangan 500 gram(dihancurkan)
3.Minyak Masak 100 ml

Proses Kerja:

-Adunkan (1) hingga kembang - High Speed
-Masukkan (2) kedalam (1) hingga sebari - Medium Speed
-Akhir sekali, masukkan (3), adun hingga sebati - Low Speed
-Masukkan dough kedalam acuan, hiaskan dengan Walnut
-bakar pada suhu 180 c, selama 25 minit pertama.



Resepi Mocha Bread

1. High Protein Flour 400 gram
Gula Halus 100 gram
Garam 5 gram
Yeast 10 gram
Bread Improver 5 gram
Butter 100 gram
Telur 1 biji
Classic Mocha 10 gram
Air Sejuk 250 ml

2. Easy Alphine Grain 50 gram
Easy Multicerial 50 gram

Proses Kerja:

Adunkan (1) hingga menjadi elastic.
Kemudian masukkan (2) adun hingg sebati.
Keluarkan dough - rehat pertama
bahagikan dough - rehat kedua
Hiaskan dough. Biarkan dough kembang sekali ganda
Bakar pada suhu 180 C selama 15 minit pertama.Classic Mocha, (Easy Alphine Grain & Easy Multicerial- boleh diganti dengan queker oat atau whole meal)

Nota :-



Selamat Mencuba..........

No comments: