Gula Hangus
Bahan
1 cawan gula kastor/kasar
1 cawan air
Caranya
goreng gula castor atas api sederhana kacau hingga kekuningan + masukkan air dari lelehan tepi secara perlahan-lahan & kacau hingga cair spt air teh
Bahan (utk loyang)
10 biji telur (gred B)
1 tin susu cair (Carnation)
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila (ikut citarasa)
1 cawan krim jagung
*1 tin susu-air (utk bekas kecil guna 4 cawan air paip)
1 sudu kecil pes jagung (ikut citarasa)
Nota
guna salah satu esen vanila/pes jagung
Caranya
* Panaskan air kukus
* 10 biji telur + susu cair carnation + gula + sdk vanila + 1 tin susu-air paip & kacau ala2x manja
* + krim jagung & kacau sebati
Utk dlm dulang
tuang gula hangus sdk + puding karamel & kukus selama 45 mnt & sejukkan dlm fridge sebelum dimakan.
Utk bekas kecil
masukkan gula hangus sdk (ikut citarasa) dlm bekas kecil & masukkan karamel atas gula hangus. Cara tuang/curah ke sudu & tak payah tutup
Terus masuk dlm kukus dlm api besar & kukus selama 15 - 20 mnt
Setiap 5 mnt bukak tutup kukus caranya senget utk buang air pd penutup kukus tersebut
Nak tau camne dah masak ialah bila nampak gelembung pd karamel tu..
Angkat & kalau ada air tuang air keluar & terus masuk fridge sebelum dimakan...
Selamat mencuba dari Mama...anak-anak mmg suka makan karamel nih....
No comments:
Post a Comment